1. Fläder

Hmm, först på listan i den underbara boken 1001 foods you must try before you die av Frances Case och Gregg Wallace är fläder. Den hittas i Europa, asien och amerika med sorterna SAMBUCUS NIGRA/ SAMBUCUS CANADENSIS är en förbigången blomma. Trots att den har en underbar doft och smak upplever jag att den inte prisas mer. Undrar om NOMA använder flädern till en av sina desserter då den är enkel att göra i sorbetform?

Fläderblommorna har en sjukligt, krusbärs liknande doft och smak medans bären har smaken mogen plommon och björnbär fast med stark bitterhet. I centraleuropa använder man flädern i syltkokningen, hos oss i Skandinavien blir det mestadels soppor och dryck. När fläderdryck kommer upp associerar man oftast det med mormors eller farmors hemgjorda fläderdryck.



Här har jag hittat som en ekologisk fläderdryck från IKEA. Den ligger hos mig och väntar på att bli att uppdrycken i samband med sommaräventyr i Malmö. Det finns många fina områden som jag har inte upptäckt ännu som ska firas med en picknick i det gröna. Sist jag gick vilse var ute i ytterkanterna av Malmö och upptäckte forna Husie mosse med en vacker sjö. 

  



Journal Of A Gastronomiac

En kinesisk matälskare som bloggar om allt mellan himmel o jord. Mina intressen är gratissaker, tävlingar, events, barn,mat, odling och läsning. Om du vill ha kontakt med mig kan ni skriva till [email protected]

RSS 2.0